Een leven vol plezier, energie en ontspanning?

6 stappen om direct aan de slag te gaan:

1) Wil je veranderen?!

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.. ‘

De eerste stap van om te veranderen is je bewust worden van je vermijdende gedachten en gedrag. Om te (h)erkennen op welke manier dit ineffectief of schadelijk werkt. Overdenk alle manieren waarop je bent omgegaan met recente uitdagingen en schrijf ze op. Schrijfdaadwerkelijk alle dingen op die je gedaan hebt om je probleem op te lossen, of dat nu ‘denken dat morgen alles beter wordt’ is of ‘er niets van zeggen’ is. De volgende stap is je bedenken of deze methodes resultaat opleverden, en zo ja, of deze resultaten groot en langdurend waren of klein en voor de korte termijn.

Meestal ontdek je dat de meeste oplossingen op de korte termijn hielpen, maar dat deze niet bijdroegen aan een lange termijn verbetering, of zelfs dingen erger maakten. Welke korte, snelle voordelen hadden ze, waardoor de oplossingen aantrekkelijk leken? Wellicht waren het inspanningen die je hielpen je ervaringen te controleren ofte ontwijken.

ACTIE: Neem een mentale stap terug en vraag jezelf af: als je blijft doen wat je doet, is de kans dan groot dat je zult krijgen wat je wilt? Soms lijkt je gedrag logisch, maar heeft het écht gewerkt?

2) Leef nu! (niet in de toekomst of in het verleden)

Ons hoofd zit vaak vol gedachten, zorgen of ideeën. Dit alles leidt ons af van hier en nu. Je hersenen zien slechts een klein gedeelte van wat je ogen zien. Dit geldt ook voor het dagelijks leven. Ons oordelende, probleemoplossende breinneemt continu onze aandacht weg van het hier en nu. Diverse mindfulness oefeningen helpen ons om meer in contact te komen met het hier en nu, zowel intern (met gedachten, gevoelens en sensaties) als extern (zintuiglijke waarnemingen zoals tast, geur, smaak en gehoor). Dit zorgt niet alleen voormeer ontspanning, maar ook het bewust ervaren van pijn en emoties, zodat bijbehorende klachten afnemen.

ACTIE: Zet het alarm op 5 minuten. Sluit je ogen, ga ontspannen zitten en leg je focus op alle geluiden die je hoort. Je aandacht is leidend voor wat je bewust waarneemt.

3) Wat maakt jouw leven waardevol?

Niets is zo belangrijk voor ons als vrij kunnen beslissen wat we willen met ons leven. We willen onszelf kunnen leiden naar wat wij betekenisvol vinden, want dát motiveert. Tegelijkertijd verliezen we vaak zicht op wat betekenisvol is voor ons, doordat we ons gedragen conform sociale normen of laten afleiden door oppervlakkig genot. Als gevolg leven we volgens bepaalde ‘regels’ die ongeluk of falen moeten voorkomen.

De dominante sociale boodschap is dat onze waarde wordt bepaald door onze bezittingen, door cultureel goedgekeurde vormen van prestaties of door toe te geven aan sociale verwachtingen, zoals succes op werk, trouwen en kinderen hebben. Misschien zijn deze dingen daadwerkelijk betekenisvol voor ons, maar als we hiernaar streven om pijn of sociale afkeuring te vermijden, dan zijn ze leeg en levert het ons weinig zingeving op.

ACTIE: Onderzoek wat werkelijk belangrijk is in jouw leven. Wat zijn jouw waarden en leef jij hiernaar?

4) Maak tijd voor jezelf.

Om goed voor anderen te kunnen zorgen moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Moet jouw batterij vol zijn om je energie in anderen te kunnen steken. Met een lege batterij kun je geen energie aan anderen geven. Het is belangrijk om jezelf op te laden. Dat doe je door dingen te doen die jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt. Het is allesbehalve egoïstisch om jezelf op de eerste plek te zetten. Alleen dan kun je de wereld om je heen mooier en beter maken.

ACTIE: Begin vandaag nog met vaker kiezen voor jezelf. Maak dagelijks even tijd voor jezelf. Begin met 5 minuten. Als jij dan je batterij kunt vol laden is iedereen blij.

5) Ga anders denken van: moeten >willen

Van het woord ‘moeten’ worden sommige mensen heel recalcitrant en legt extra druk op jezelf en de ander. Als je het woord (de gedachte) veranderd van ‘moeten’ in ‘willen’ of ‘kiezen voor’- dan voelt dat anders. ‘Ik kies ervoor om nu dit vervelende taakje af te ronden. Ik wil namelijk graag op tijd komen’.

ACTIE: verander ‘MOETEN’ in ‘WILLEN ‘

6) Stop met uitstellen

Uitstellen is een vorm van (emotionele) vermijding. Stress of ongemak neemt kort af als je iets uitstelt, maar die kleine, snelle beloning kan prestaties op de lange termijn enorm in de weg zitten.

ACTIE: Zet gewoon de eerste stap en begin met de lastigste taak van je dag. Focus op kleine stappen en beloon jezelf!