10 tekenen dat je opgebrand bent

Tekenen van burn-out op  de werkplek kunnen moeilijk te identificeren zijn, omdat ze mogelijk niet verschijnen zodra je ze voelt  opkomen. Het kan dagen, weken of zelfs maanden duren  voordat je je realiseert dat je eigenlijk opgebrand bent  door  te hard te werken. En vaak is tegen die tijd de  schade  al aangericht.  Als je wilt  voorkomen dat dit je  overkomt, houd  dan deze 10 tekenen dat je burn-out bent in de gaten! 

1) Overspannenheid

Wanneer we  onszelf overbelasten, produceert ons lichaam extra stresshormonen. Deze kunnen je immuunsysteem  verzwakken en je eetlust onderdrukken, wat betekent dat je minder snel  zult herkennen dat je honger hebt – en meer kans hebt om te eten als je dat niet bent  eigenlijk honger. Na verloop van tijd kan chronische stress  je lichaam  verzwakken en je in gevaar  brengen voor ziekten zoals hartaandoeningen  en depressie.  Om jezelf gezond te houden  en burn-out te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je  low-impact lichaamsbeweging in je routine opneemt. Activiteiten zoals yoga of zelfs wandelen zijn effectieve manieren om stress te beheersen zonder invloed te hebben op je vermogen om hard te blijven werken.  Als een hobby of afleiding niet genoeg voor je is. Stuur mij dan een berichtje, ik help je graag! 

2) Stress

Als je het  gevoel hebt dat je last hebt van iets anders dan alleen normale stress,  is het misschien  tijd om te kijken naar wat er  echt aan  de hand is. Als je lichaam en geest je vertellen  dat je hulp en ondersteuning  nodig hebt,  is het misschien tijd om te luisteren. Het kan een burn-out zijn. De term burn-out wordt vaak gebruikt wanneer mensen lijden aan overbelasting op een of meer gebieden van hun leven, hoewel ze zich misschien niet realiseren dat ze een volledige instorting hebben gehad als gevolg van een gebrek aan energiereserves. De sleutel om jezelf te helpen is weten wanneer je een beetje extra zelf liefde in je leven  nodig hebt. Misschien is het tijd voor wat vrije tijd, wat tijd alleen met je gezin, een dagje winkelen of zelfs een carrièreswitch – er is geen betere manier om te voorkomen dat je je weer opgebrand voelt dan dingen veranderen. Neem contact met me op en leer wat je kunt doen om te voorkomen dat je burn-out. 

3) Overtraining

Wanneer we te hard, te vaak en  te lang trainen,  begint ons lichaam uiteindelijk af te breken. Overtraining kan leiden tot een aantal  negatieve effecten op je lichaam, variërend van verlies van energie tot letsel tot ziekte. Het is belangrijk om goed naar je lichaam  te  luisteren wanneer je traint en ervoor te zorgen dat je niet buiten je fysieke grenzen traint, vooral als vermoeidheid optreedt.  

4) Angst

Angst is een van de meest voorkomende symptomen van burn-out. Van  moeite hebben met slapen ’s nachts  tot angstig zijn  gedurende de dag, angst is een normaal symptoom van overbelasting. Hoewel angst binnen een paar weken  vanzelf kan verdwijnen,  kan het ook andere gezondheidsproblemen  zoals depressie signaleren, wat onmiddellijke medische aandacht  zou kunnen rechtvaardigen  . Stuur mij een berichtje als je hier last van hebt en we kijken er samen naar. 

5) Gebrek aan energie en motivatie

Als je een gebrek aan energie en motivatie ervaart,  kan dit een teken zijn dat je boven je hoofd zit te werken. Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in grote projecten op het werk en meer aan te nemen dan realistisch is, vooral wanneer deadlines opdoemen.  Om burn-out te voorkomen, is het belangrijk om taken effectief te  prioriteren en te onthouden wat het belangrijkst is.  Het over het hoofd  zien van kleine dingen kan grote tegenslagen moeilijker te overwinnen maken. 

"Jouw overtuigingen bepalen hoe je de wereld om je heen ziet."

6) Slechte concentratie

We  hebben allemaal dagen dat onze focus slecht is, maar als je het  gevoel hebt dat je je  vermogen verliest om je zelfs maar een paar minuten  op een taak te concentreren,  kan dit een teken  zijn van burn-out. Zorg ervoor dat je voldoende slaap en beweging krijgt;  soms kunnen deze problemen  worden opgelost door je gezondheid te  verbeteren. In andere gevallen  kan het een symptoom zijn van iets diepers – zoals depressie of angst – en vereist  het behandeling van een professional.  Als je je zorgen maakt over symptomen zoals vermoeidheid en desinteresse in werk, plan dan zo snel mogelijk een afspraak met mij om te zien of er  onderliggende aandoeningen die behandeling of evaluatie nodig hebben. 

7) Slaapproblemen

In eerste instantie lijken slaapproblemen misschien een kleine ergernis, maar ze kunnen leiden tot  depressie en andere gezondheidsproblemen  als ze  niet worden behandeld. Als u ’s nachts problemen ondervindt met slapen, onderneem dan stappen om dit te corrigeren.  Als je slapeloosheid  langer dan een week of twee aanhoudt, raadpleeg mij dan! 

8) Depressie

Depressie kan gevoelens van hopeloosheid en diep verdriet veroorzaken.  Je energieniveau kan laag  zijn en uit bed  komen lijkt misschien te moeilijk om te verdragen.  Depressie is geen teken van zwakte! Het is een ernstige medische aandoening die elk jaar miljoenen mensen treft.  Als je vermoedt dat je een depressie hebt, praat dan met  mij over welke behandelingsopties  voor je beschikbaar zijn.  

9) Gewichtstoename of - verlies

Als we gestrest zijn, is het moeilijk om slimme beslissingen te nemen over wat we eten en drinken. Het is niet  ongewoon voor mensen met  een burn-out om  gewichtstoename te ervaren als gevolg van  het eten van  ongezonde snacks wanneer ze thuiskomen van hun werk of toegeven aan  middernachtelijke verlangens. Deze slechte gewoonten kunnen worden verergerd door alcoholgebruik en een gebrek aan slaap. 

10) Heroverweeg je werklast

We leven allemaal een druk leven, maar het is belangrijk om te weten wanneer je jezelf overwerkt.  Er is een dunne lijn tussen hard werken en burn-out, dus als je merkt dat   je  lange dagen maakt en je constant gestrest voelt  ,  is de kans groot dat je jezelf aan het overbelasten bent. Het is misschien  tijd om minder projecten aan te nemen  of je uren te verminderen – of zelfs helemaal vrij  te nemen.  Het is geen schande om toe te geven dat je niet alles kunt  doen!